Klicka på bilden så kommer ni till Abelfishing.com

Klicka på bilden så kommer ni till Abelfishing.com
Från och med januari 2012 kommer fångstrapporterna och nyheter ligga på min nya internetsida abelfishing.com

måndag 18 april 2011

Hyfsat fiske i dag igen



Idag var vi på lite långutflykt för att reka lite, efter nästan 1 timmes resa börjar vi fiska. Redan efter 15 minuter hugger det på yttersta ytspöt. Jonathan kan säkert drilla in en 6 kg lax. Nu trodde vi att vi hittat laxen, men sedan hände inget på flera timmar, kanske var det den tjocka dimma som dämpade fisken.

NYTT STÄLLE OCH DUBBELHUGG
Vi bröt vid 14-tiden och testade ett nytt ställe på väg hem, efter 30 minuters fiske får vi det efterlängtade dubbelhugget på djupriggen. Både pappa Jan och Jonathan stod med böjda spön med ett stort smile på läpparna. Bra närfight på på båda fiskarna som körde ut flera fina rusher. Jag kunde tills slut håva båda laxarna som låg på mellan 5-6 kg. Sedan drog vi på en till i samma storlek som de andra ytan som Jonathan drillade.

Massor av smålaxar
Utöver det så fångade vi ett par smålaxar.Har aldrig varit med om så många smålaxar som i år vilket bådar gott inför kommande säsonger.En fin avslutning av tvådagars turen som givit lax på över 10 kg till både far och son + en hel bunt med andra fina laxar. Nöjda åker nu herrarna hem till Stenungsund.

Rapport från en av de största laxodlingarna
Fick information från en av Sveriges största laxodlingar som planterar ut 1,2 miljoner smolt årligen. Nu är smålaxarna i perfekt kondition och vandra rätt ut till södra Östersjön. De trodde att det skulle bli väldigt mycket odlad lax i fångsterna framöver.

Nästan ingen odlingslax har fenklippts
Nästan ingen odlingslax har fenklippts fram till nu, i stort sett alla odlingarna i Sverige fick dispans från Fiskeriverket. Men i år har allt utom 10% klippts. Detta gör att det är svårt att skilja odlad från vild ett par år till. Har själv fångat många laxar som har haft fetfenan kvar men som haft tydliga tecken på att ha varit odlade om man vet var man ska titta.

DIOXIN I STORA LAXAR
Chefen för odlingen sa också att nuförtiden kan man inte använda laxar över 15 kg i aveln då de i stort sett alla dör av dioxinförgiftning i väntan på att bli lekmogna. När de stora laxarna slutar äta så börjar de konsumera av sitt eget fett och då förgiftar dom sig själva. De får allvarliga hjärnskador och bli konstiga. Till slut dör de allt enligt chefen för en av Sveriges största laxodlingar. Skrämmande information tycker jag som gör regeringens beslut än märkligare. Vet man verkligen om vilka konsekvenser detta får för framtiden.

1 kommentar:

Lukas sa...

Är det något nytt nu att 15 kg laxarna inte kan användas för avel? Har dioxinhalten ökat alltså? När våra fettfenefiskar i Östersjön blev otjänliga som människoföda var det inte för att dioxinhalten ökade utan för att nivån för vad som räknades som tjänlig människoföda sänktes. Vips så blev östersjölaxen dioxinförgiftad.