Klicka på bilden så kommer ni till Abelfishing.com

Klicka på bilden så kommer ni till Abelfishing.com
Från och med januari 2012 kommer fångstrapporterna och nyheter ligga på min nya internetsida abelfishing.com

måndag 23 november 2009

RÄDDA VÄNERNS LAXFISKE


Bilden visar en fångst från Vänern som Per lundberg och jag gjorde ett par år sedan, där tre av laxarna var just över drömgränsen. Ska vi någonsin kunna få uppleva detta igen.

Under senaste åren har laxutsättningarna i Vänern sjunkit till rekordlåga nivåer i antal utsatta laxsmolt Från illa till än värre är att det kommit till min kännedom att 2010 års utsättningtal i Vänern befaras bli ännu lägre än bottenåret 2009 .

Orsak. Kraftbolaget Fortum som är den största odlaren av laxsmolt påstås ha brist på laxsmolt och kommer därför inte kunna uppfylla ålagda uttsättningstal. Enligt uppgifter har Kraftbolaget Fortum sålt ögonpunktad (befruktad)rom för betydande summor till kommersiella matfiskodlingar i fjärran östen och dels har det dött ett mycket stort antal yngel i en av odlingarna på grund av slarv.

INGA LAXSMOLT

DET FINNS HELT ENKELT INTE NÅGRA LAXSMOLT i tillräkligt antal att plantera ut nästa vår. Hur har det kunnat bli så? Det är dags att Fortums fiskodlingar kollas upp.

MER ALARMERANDE

Men vad som är än mer alarmerande är att en allt för stor del av laxsmolten har dött kort efter utsättning på grund av dålig kvalitet på den odlade fisken. Mer än 50 % och ibland så höga tal som 70 % har bevisligen dött i anslutning till utsättningen i sjön. Man kan säga att ”LAXFOND VÄNERN” bokstavligen senaste åren har slängt pengarna i sjön, då man köpt storparten av utsättnings laxen av bland annat Fortum. Det finns faktiskt mycket pengar till laxutsättningar men resultatet har bevisligen inte varit speciellt bra.

VAD SKA MAN GÖRA? .

Mitt förslag är att ”Laxfond Vänern” som i år 2008 betalade ut 750 000 kr för laxsmolt och där det dog säg ca 65 % (exempel) = DÖD Laxsmolt för ca 500 000 kr. ”Laxfond Vänern” borde använda en stor del av sina årliga summa av pengar till att köpa ut yrkesfiskarna från att inte fiska lax, detta skulle kunna rädda sportfisket på kort sikt. Man köper då ut redan vuxna fiskar som yrkesfiskarna får ersättning för att inte fånga, ett i mitt tycke mycket bra och effektivt sätt att använda pengarna, speciellt då det inte finns laxsmolt i tillräkligt antal och att ett för stort antal av laxsmolten dör till ingens nytta. Räknar man på det blir det helt krasst en mycket lönsam åtgärd som dessutom gör fisket bättre direkt, vilket i sin tur skapar mer intresse för fisket i Vänern och vad allt det betyder för alla runt om sjön.

PROBLEM OCKSÅ I VÄTTERN

Tyvär kan det också bli problem i Vättern pågrund av detta, då det bli svårt att få tag i tillräkligt antal laxsmolt till 2010 års utsättning.

Inga kommentarer: